Projectdetails
1056 · Bosbescherming
  • Pará, Brazilië
Açaí, meer dan alleen een superfood voor de Amazonebevolking

Het is een bijzonder en uniek ecosysteem, de "Várzea" in Pará aan de monding van de Amazone. Het eiland Marajó wordt doorkruist door waterwegen, het landschap is al eeuwenlang gevormd door kleine boeren. Als transportader is het Amazonegebied gunstig voor akkerbouw en veeteelt, wat op zijn beurt weer leidt tot steeds meer ontboste gebieden.

Op meer dan 97.000 hectare beschermt het project het bos en verbiedt het commerciële ontbossing. Het creëert alternatieve inkomstenbronnen voor de 400 inwonende gezinnen, bijvoorbeeld door de handel in de açaí-fruit. Dit is niet alleen populair in Brazilië, maar wordt ook steeds populairder in geïndustrialiseerde landen als superfood. Omdat het project de ontwikkeling in een van de armste regio's in het noordoosten van Brazilië bevordert, is het gecertificeerd met de Verified Carbon Standard en de Social Carbon Standard.

Hoe helpt bosbescherming tegen de opwarming van de aarde?

Bossen slaan de meeste CO2 op de aarde op, herbergen ontzettend veel verschillende soorten bomen en vormen de basis van bestaan voor alle mensen. De bosoppervlakken wereldwijd zijn echter in de afgelopen decennia door toenemende kolonisatie, landbouwgebruik, illegale boskap en grondstoffenwinning sterk afgenomen.

Bosbeschermingsprojecten zorgen ervoor dat de bossen op lange termijn in stand worden gehouden en dat de bescherming van de bossen een hogere waarde krijgt dan de ontbossing ervan. Samen met de lokale bevolking beschermen de projectdeelnemers het gebied tegen negatieve invloeden. Om dit mogelijk te maken creëren de projecten alternatieve bronnen van inkomsten en educatieve mogelijkheden. Afhankelijk van de projectregio slaan bossen verschillende hoeveelheden CO2 per hectare op. Er zit met name veel koolstof opgeslagen in de vegetatie en in de grond van tropische moerasbossen, primaire regenwouden of mangroven. De projecten van deze technologie in het ClimatePartner portfolio zijn geregistreerd bij internationale standaarden.

Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Geen ArmoedeVerbetering van het levensonderhoud en het genereren van inkomsten voor 800 gezinnen in een van de armste gebieden in Brazilië.
KwaliteitsonderwijsOndersteuning van een school (maaltijden, leraarssalarissen, infrastructuur); brandbestrijdtraining voor lokale gezinnen.
Eerlijk Werk en Economische GroeiBanen voor >50 leden van de COAMA-coöperatie voor de duurzame teelt en verkoop van açaí.
Verantwoorde Consumptie en ProductieProductie van biologische açaí en andere duurzame agrobosbouwproducten in plaats van ontbossing.
KlimaatactieHet project bespaart jaarlijks gemiddeld 72.330 ton aan CO2-uitstoot.
Leven op het LandBescherming van een zeer bedreigd ecosysteem met inbegrip van endemische plantensoorten; plan voor bebossing met inheemse soorten op 2.000 hectare.
ProjectnormVerified Carbon Standard (VCS)Social Carbon (SC)TechnologieBosbeschermingRegioPará, BraziliëGeraamde jaarlijkse emissiereducties72,338 t CO2Geverifieerd doorRINA Services S.p.A. (RINA)Gevalideerd doorTÜV Rheinland do Brasil Ltda