Projectdetails
1508 ยท Bebossing
  • Bijie, China
Bebossing in samenwerking met lokale gemeenschappen in China

Het planten van bomen verbetert de bodemstructuur, houdt de grond vochtig zodat planten makkelijker kunnen groeien en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. Daarom richt dit project in de Chinese stad Bijie in de provincie Guizhou zich op het omvormen van onvruchtbare grond tot bos. Door inheemse soorten te planten die broeikasgassen vasthouden, het vergroten van de biodiversiteit, de bodem en het water beter te beschermen en inkomsten te genereren voor de lokale gemeenschappen.

Het projectgebied bestaat uit 43.600 ha onvruchtbaar land waar een bos is aangeplant. Al het land voor bebossing is eigendom van de lokale dorpelingen, die allemaal instemden met het planten van bomen op het land. In totaal werden 25.615 lokale bewoners ingehuurd voor het planten, dat voor extra inkomensmogelijkheden zorgde. Het planten van bomen verbetert ook problemen zoals modder- en aardverschuivingen.

Hoe werkt klimaatbescherming via herbebossing, bebossing en hercultivering?

Bossen vormen onze bestaansvoorwaarde en behoren tot de belangrijkste CO2-opslagplaatsen van deze planeet. Ze bieden niet alleen leefruimte voor dieren en planten, maar filteren ook de lucht, stabiliseren en beschermen de grond, slaan water op en dragen bij aan een evenwichtig klimaat. Het bosoppervlak op aarde is in de afgelopen decennia op grond van een toenemende bevolking, landbouwgebruik, illegale houtkap en winning van grondstoffen echter sterk afgenomen. Bebossing, herbebossing en hercultivering verhogen het CO2-opslagvermogen van een ecosysteem zowel in de biomassa van het bos alsook in de grond aanzienlijk. Het opslagvermogen varieert per boomsoort, leeftijd en locatie. Experts maken onderscheid tussen de volgende maatregelen:

Bij de bebossing worden niet-beboste gebieden in bosgebieden veranderd. Via herbebossing worden bosoppervlakken hersteld die schade hebben opgelopen of in het verleden werden gekapt. Door een hercultivering wordt de vegetatiedichtheid verhoogd. Dat is mogelijk met behulp van bomen, struiken, maar ook via andere planten.

Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
KwaliteitsonderwijsWerknemers krijgen regelmatig training over veiligheid en gezondheid, technologie, het rooien van bosgrond, het planten van bomen, bebossing en beheer. Dit helpt om het kennis- en vaardigheidsniveau van de werknemers hoog te houden.
Eerlijk Werk en Economische GroeiDe uitvoering van het project heeft 25.615 banen opgeleverd voor dorpelingen, waaronder 60% vrouwen. 75 plaatselijke bewoners werden ingehuurd als technici voor de lange termijn.
KlimaatactieHet project bespaart ongeveer 702.400 ton CO2-uitstoot per jaar.
Leven op het LandEen toename van de bosbedekking past de hydrologische cyclus aan, vermindert het risico op droogte en overstromingen, bevordert de voedingsstoffencyclus in de bodem en verbetert het lokale microklimaat. Als er meer aaneengesloten bosgebied beschikbaar is, is dat ook goed voor de natuur en de biodiversiteit.
ProjectnormVerified Carbon Standard (VCS)CCBS TechnologieBebossingRegioBijie, ChinaGeraamde jaarlijkse emissiereducties702,405 t CO2Gevalideerd doorShenzhen CTI International Certification Co., Ltd (CTI)Geverifieerd doorShenzhen CTI International Certification Co., Ltd (CTI)