Projectdetails
1004 · Bosbescherming
  • Kasigau Wildcorridor, Kenia
Leeuwen, zebra's en olifantenHoe houdt u eigenlijk 200.000 hectare bos in stand? Het bos in kwestie is een deel van droog bos en savanne in de Kasigau Wildlife Corridor, die de Tsavo East en Tsavo West Natural Parks in Kenia met elkaar verbindt. Het is de thuisbasis van bedreigde diersoorten zoals leeuwen, zebra's en papegaaien en talloze vogelsoorten. Tijdens hun seizoenstrek trekken dagelijks 2.000 Afrikaanse olifanten door het gebied. Dit bosgebied wordt echter geconfronteerd met massale ontbossing en slash-and-burn praktijken. Om de Kasigau Wildlife Corridor te beschermen, meer dan 100 rangers die het gebied bewaken en verdedigen zijn getraind onder de lokale bevolking.. Er zijn meer inkomensmogelijkheden voor de lokale bevolking nodig om de uitputting van de natuurlijke omgeving een halt toe te roepen. Daarom creëert het project banen in fabrieken en kleine bedrijven. Dit project werd in 2017 gekozen tot het Best Offsetting Project in de 8e vrijwillige koolstofpeiling van Environmental Finance in 2017.
Hoe helpt bosbescherming tegen de opwarming van de aarde?

Bossen slaan de meeste CO2 op de aarde op, herbergen ontzettend veel verschillende soorten bomen en vormen de basis van bestaan voor alle mensen. De bosoppervlakken wereldwijd zijn echter in de afgelopen decennia door toenemende kolonisatie, landbouwgebruik, illegale boskap en grondstoffenwinning sterk afgenomen.

Bosbeschermingsprojecten zorgen ervoor dat de bossen op lange termijn in stand worden gehouden en dat de bescherming van de bossen een hogere waarde krijgt dan de ontbossing ervan. Samen met de lokale bevolking beschermen de projectdeelnemers het gebied tegen negatieve invloeden. Om dit mogelijk te maken creëren de projecten alternatieve bronnen van inkomsten en educatieve mogelijkheden. Afhankelijk van de projectregio slaan bossen verschillende hoeveelheden CO2 per hectare op. Er zit met name veel koolstof opgeslagen in de vegetatie en in de grond van tropische moerasbossen, primaire regenwouden of mangroven. De projecten van deze technologie in het ClimatePartner portfolio zijn geregistreerd bij internationale standaarden.

Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Geen ArmoedeHet project verbetert de levensomstandigheden van 116.000 gemeenschapsleden in de regio.
Geen HongerEr worden zaailingen voor herbebossing en gemeenschapstuinen aangeschaft en er worden opleidingen in toegang tot water en duurzame landbouw gefinancierd.
Goede Gezondheid en WelzijnHet project ondersteunde de bouw van een ziekenhuis, de renovatie van een laboratorium en gezondheidsworkshops voor meisjes en jongens. Gedurende de looptijd van het project zullen ongeveer 5.000 patiënten in het medisch centrum zijn behandeld.
KwaliteitsonderwijsDuizenden mensen zullen toegang of verbeterde toegang krijgen tot kwaliteitsonderwijs (beursregeling). Er zullen opleidingsworkshops worden gehouden voor vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling en er zullen in totaal 38 klaslokalen worden gebouwd of andere schoolrenovaties plaatsvinden.
Gendergelijkheid20% van de leidinggevenden zal vrouw zijn.
Schoon Water en SanitairEr zullen 15 watergerelateerde projecten worden uitgevoerd, waaronder pijpleidingen, opslagtanks, steenopvang, goten en waterreservoirs op alle projectlocaties in gemeenschapsgebieden en scholen.
Eerlijk Werk en Economische GroeiHet project creëert nieuwe banen, bijvoorbeeld in boomkwekerijen, gezondheidszorg, onderwijs, handwerk en als opzichters.
Ongelijkheid VerminderenOngeveer de helft van de lokale bevolking die zal profiteren van de verbeteringen van de bestaansmiddelen op gezinsniveau zal vrouw zijn.
Verantwoorde Consumptie en ProductieEen doelstelling van het project is dat 32% van de leden van de gemeenschap het verband begrijpt tussen milieubescherming, REDD+-mechanisme en middelen van bestaan.
KlimaatactieHet project bespaart gemiddeld 150.850 ton CO2-uitstoot per jaar.
Leven op het LandHet project wil het stropen van en de handel in beschermde soorten (zowel flora als fauna) in het projectgebied terugdringen.
Vrede, Justitie en Sterke Publieke DienstenBehoud van steun voor de drie lokale gemeenschapsinstellingen (Locational Carbon Committee, Bursary Committees en Community-based Organizations) die een sterker gevoel van zelfbeschikking zullen blijven installeren.
Partnerschap om Doelstellingen te BereikenIn totaal zullen 48 landbouwgerelateerde opleidingen of voorlichtingsevenementen worden georganiseerd.
ProjectnormVerified Carbon Standard (VCS)CCBS Gold Level TechnologieBosbeschermingRegioKasigau Wildcorridor, KeniaGeraamde jaarlijkse emissiereducties150,858 t CO2Geverifieerd doorDet Norske Veritas Climate Change Services AS (DNV)