Projectdetails
1019 · Bosbescherming
  • Kariba REDD+, Zimbabwe
Klimaatbescherming door duurzame landbouw

Het bosbeschermingsproject creëert betere leefomstandigheden voor de bevolking in Noord-Zimbabwe. De regio heeft veel last van ontbossing, armoede en droogte. De ineenstorting van de landbouwproductie in Zimbabwe en de gelijktijdige bevolkingsgroei zijn redenen voor de toenemende ontbossing in het land. Het ontbossingstempo van 3 procent per jaar brengt ernstige schade toe aan lokale ecosystemen. Ons klimaatbeschermingsproject ondersteunt verschillende activiteiten om ontbossing tegen te gaan. Het project bevordert duurzame teeltmethoden, de aanleg van groentetuinen in de gemeenschappen, maatregelen ter voorkoming van bosbranden en de bescherming van wilde dieren door middel van corridors en jachtopzieners.

Voorts ondersteunt het project de lokale bevolking bij het opzetten van duurzame kleine bedrijven, bijvoorbeeld voor de teelt van inheemse fruitbomen en de vestiging van bijenteelt. Mensen kunnen kennis opdoen over duurzame teeltmethoden om betere opbrengsten te behalen en de bodem te beschermen.

Hoe helpt bosbescherming tegen de opwarming van de aarde?

Bossen slaan de meeste CO2 op de aarde op, herbergen ontzettend veel verschillende soorten bomen en vormen de basis van bestaan voor alle mensen. De bosoppervlakken wereldwijd zijn echter in de afgelopen decennia door toenemende kolonisatie, landbouwgebruik, illegale boskap en grondstoffenwinning sterk afgenomen.

Bosbeschermingsprojecten zorgen ervoor dat de bossen op lange termijn in stand worden gehouden en dat de bescherming van de bossen een hogere waarde krijgt dan de ontbossing ervan. Samen met de lokale bevolking beschermen de projectdeelnemers het gebied tegen negatieve invloeden. Om dit mogelijk te maken creëren de projecten alternatieve bronnen van inkomsten en educatieve mogelijkheden. Afhankelijk van de projectregio slaan bossen verschillende hoeveelheden CO2 per hectare op. Er zit met name veel koolstof opgeslagen in de vegetatie en in de grond van tropische moerasbossen, primaire regenwouden of mangroven. De projecten van deze technologie in het ClimatePartner portfolio zijn geregistreerd bij internationale standaarden.

Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Geen HongerTot nu toe zijn er elf gemeenschaps-moestuinen aangelegd die zo’n 40 families van groente voorzien; de aanleg van nog eens 50 tuinen staat op de planning.
Goede Gezondheid en WelzijnMeerdere gezondheidscentra zijn opnieuw ingericht om basisgezondheidszorg te kunnen verlenen.
KwaliteitsonderwijsMeer dan tien scholen zijn gerenoveerd en opnieuw ingericht.
KlimaatactieGemiddeld bespaart het project 1 730 865 miljoen ton CO2 per jaar.
Leven op het LandJaarlijks worden honderden kilometers bospaden hersteld die als brandgangen dienen om zo bosbranden te beteugelen.
ProjectnormCCBS Gold Level Verified Carbon Standard (VCS)TechnologieBosbeschermingRegioKariba REDD+, ZimbabweGeraamde jaarlijkse emissiereducties1,730,865 t CO2Geverifieerd doorEnvironmental Services Inc.Gevalideerd doorEnvironmental Services Inc.