Projectdetails
1064 · Bosbescherming
  • Rimba Raya, Indonesië
Bescherming van de habitat van de ernstig bedreigde orang-oetans in Indonesië

Het Rimba Raya Biodiversity Reserve is het thuis van enkele van de laatst overgebleven bedreigde Borneese orang-oetans en fungeert als bufferzone tussen de oliepalmplantages en het Tanjung Puting National Park. Het gebied biedt een ideale habitat voor verschillende dier- en plantensoorten, waaronder neusapen en zonneberen. De gezondheid van het ecosysteem wordt bevorderd door herbebossing van aangetaste gebieden, terwijl de gemeenschap wordt gesteund via activiteiten zoals de levering van individuele waterfilters, waterzuiverings-systemen, brandbeheer, zonneverlichting, bibliotheken, studiebeurzen, micro-ondernemingen en een drijvende kliniek die gezondheidsdiensten levert in de meest afgelegen gebieden, waar sommige mensen nooit toegang hebben gehad tot medische zorg.

Het project is volgens de SD VISta Standard geverifieerd als een bijdrage aan alle 17 SDG's van de Verenigde Naties en het doel is om bossen te herstellen, CO2-voorraden te vergroten en extra habitat te bieden aan wilde dieren.

Hoe helpt bosbescherming tegen de opwarming van de aarde?

Bossen slaan de meeste CO2 op de aarde op, herbergen ontzettend veel verschillende soorten bomen en vormen de basis van bestaan voor alle mensen. De bosoppervlakken wereldwijd zijn echter in de afgelopen decennia door toenemende kolonisatie, landbouwgebruik, illegale boskap en grondstoffenwinning sterk afgenomen.

Bosbeschermingsprojecten zorgen ervoor dat de bossen op lange termijn in stand worden gehouden en dat de bescherming van de bossen een hogere waarde krijgt dan de ontbossing ervan. Samen met de lokale bevolking beschermen de projectdeelnemers het gebied tegen negatieve invloeden. Om dit mogelijk te maken creëren de projecten alternatieve bronnen van inkomsten en educatieve mogelijkheden. Afhankelijk van de projectregio slaan bossen verschillende hoeveelheden CO2 per hectare op. Er zit met name veel koolstof opgeslagen in de vegetatie en in de grond van tropische moerasbossen, primaire regenwouden of mangroven. De projecten van deze technologie in het ClimatePartner portfolio zijn geregistreerd bij internationale standaarden.

Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Geen ArmoedeHet project probeert de diepere oorzaken van armoede aan te pakken en biedt een universeel ontwikkelingsmodel dat voor alle mensen werkt.
Geen HongerDankzij tuinbouwtraining kunnen kleinschalige boeren hun oogst vergroten.
Goede Gezondheid en WelzijnGezondheidszorg voor afgelegen gemeenschappen, bijvoorbeeld door de exploitatie van een drijvende kliniek.
KwaliteitsonderwijsFinanciering voor studiebeurzen, technologie en verlichting op zonne-energie voor scholen.
GendergelijkheidDe financiering van gemeenschapsbedrijven is specifiek gericht op de emancipatie van vrouwen en de oprichting van vrouwencoöperaties.
Schoon Water en SanitairLevering van schoon drinkwater aan alle huishoudens in de projectregio.
Betaalbare en Duurzame EnergieLevering van verlichting en elektrische systemen op zonne-energie aan alle huishoudens in het projectgebied.
Eerlijk Werk en Economische GroeiDirecte werkgelegenheid voor veldpatrouilles, brandweer, bosgidsen, kapiteinen; financiering van gemeenschapsbedrijven, bijv. garnalenpastaproductie, kippen- en eierboerderijen, botenbouw, handwerkproductie, marketing.
Industrie, Innovatie en InfrastructuurHet project investeert in de verbetering van de lokale infrastructuur, investeert in schone energie en levert technologie die meer en betere communicatie mogelijk maakt.
Ongelijkheid VerminderenVerplichte deelname van vrouwen aan besluitvormingsprocessen.
Duurzame Steden en GemeenschappenHet project biedt kansen aan alle mensen en stimuleert en onderwijst hen over de gevolgen van klimaatverandering. Het zorgt voor de naleving van bufferzones en bevordert de bescherming van bossen en het duurzaam oogsten van natuurlijke hulpbronnen.
Verantwoorde Consumptie en ProductieStimuleringsprogramma's om terug te keren naar lokale voedselproductie in plaats van geïmporteerd verpakt voedsel; bevordering van een inkomstengenererend recyclebankprogramma.
KlimaatactieGemiddeld bespaart het project ongeveer 3.496.200 ton CO2 per jaar.
Leven in het WaterBijna 100% van het projectgebied is een moerasgebied reservaat, het behoud ervan beschermt 64 miljard liter waterstroom per maand en een vitaal viskweekgebied voor het stroomgebied van de Seruyan rivier; bebossing van mangrovegebieden.
Leven op het LandHet project behoudt een bosgebied met een hoge beschermingswaarde (HCV), waar soorten zoals de bedreigde Borneaanse orang-oetan, de nevelpanter, de gibbon, de neusaap en de Aziatische zonnebeer leven.
Vrede, Justitie en Sterke Publieke DienstenHet project heeft de vorming van sterkere instellingen ondersteund door de oprichting van werkgroepen waarin vrouwen en inheemse volkeren zitting hebben.
Partnerschap om Doelstellingen te BereikenHet project bevordert multistakeholderpartnerschappen en werkt nauw samen met NGO's, organisaties en de regering om zijn doelstellingen te bereiken. Het cultiveert ook sterke partnerschappen met leden van de gemeenschap en betrekt hen bij het proces van alle initiatieven.
ProjectnormVerified Carbon Standard (VCS)CCBS Gold Level TechnologieBosbeschermingRegioRimba Raya, IndonesiëGeraamde jaarlijkse emissiereducties3,496,208 t CO2Gevalideerd doorSCS Global Services (SCS)Geverifieerd doorAENOR INTERNACIONAL S.A.U