Projectdetails
1272 · Windenergie
  • Ovalle, Chili
Bevordering van schone windenergie in Chili

De gemeente Ovalle ligt zo'n driehonderd kilometer ten noorden van de hoofdstad Santiago de Chile, in de Chileense regio Coquimbo. Hier leveren de twee windparken "El Pacifico" en "La Cebada" door middel van 57 windturbines een vermogen van 109,6 MW elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen op. In juli 2014 zijn de windturbines in werking gesteld en wekken jaarlijks gemiddeld 290 GWh schone elektriciteit op, wat wordt ingevoed op het centrale elektriciteitsnet (SIC).

Hierdoor dragen de twee windparken op waardevolle wijze bij aan klimaatactie: aangezien deze hoeveelheid elektriciteit anders met behulp van fossiele brandstoffen zou zijn geproduceerd, bespaart het CO2-compensatieproject ongeveer 197.420 ton CO2 per jaar – en draagt het bij aan de energietransitie in Chili door middel van het promoten van hernieuwbare energie. Daarnaast bevordert het ook duurzame ontwikkeling in de regio door banen te creëren in Ovalle.

Hoe windenergie bijdraagt aan klimaatactie

Zoals de naam al doet vermoeden, gebruiken windturbines de kracht van de wind om energie op te wekken. Tijdens dit proces zet een generator in de windturbine kinetische energie om in elektrische energie. Fossiele brandstoffen worden in veel regio’s wereldwijd voornamelijk gebruikt om energie op te wekken. Het overschakelen op het gebruik van schone windenergie is cruciaal om een deel van deze koolstofemissies te verminderen, omdat schone energie aantoonbaar de CO2-uitstoot vermindert.

In de meeste gevallen wordt de duurzaam opgewekte elektriciteit van de windenergieprojecten geleverd aan een regionaal elektriciteitsnet, waardoor de stroomvoorziening wordt gediversifieerd en de energiezekerheid wordt verbeterd in regio's die vaak te maken hebben met stroomtekorten en -uitval. Een project creëert vaak meer werkgelegenheid voor de lokale bevolking en daarnaast kan het gebied worden gebruikt voor aanvullende activiteiten, zoals landbouw. Windenergieprojecten leveren een belangrijke bijdrage aan een schone energievoorziening wereldwijd en dragen bij aan duurzame ontwikkeling met inachtneming van de VN Sustainable Development Goals (SDG's). De projecten van deze technologie in het ClimatePartner portfolio zijn geregistreerd bij internationale standaarden.

Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Betaalbare en Duurzame EnergieHet project levert gemiddeld 290.544 MWh schone elektriciteit per jaar aan het Chileense net.
Eerlijk Werk en Economische GroeiHet project heeft lokale werkgelegenheid gecreëerd voor de bouw en management van het windpark.
KlimaatactieHet project bespaart zo'n 197.420 ton CO2-uitstoot per jaar.
ProjectnormGold Standard VER (GS VER)TechnologieWindenergieRegioOvalle, ChiliGeraamde jaarlijkse emissiereducties197,424 t CO2Geverifieerd doorEarthood Services Private LimitedGevalideerd doorInstituto Colombiano de Normas Técnicas y Certificación – ICONTEC