Projectdetails
1294 · Schoon Drinkwater
  • Zoba Maekel, Eritrea
Het verbeteren van gezondheid en toegang tot water

Eritrea is extreem vatbaar voor droogtes, overstromingen, bodem erosie, verwoestijning en land degradatie. Het land kent Afrika’s hoogste voedselonzekerheid en ondervoeding; mede door klimaatverandering gaat de situatie naar verwachting verergen. Voor lokale gemeenschappen is het een strijd om veilig en schoon drink water te vinden, en dit kan een grote tol eisen voor families. Vaak zijn het vrouwen en kinderen die water verzamelen, waarbij er een grote afstand moet worden gelopen. Water uit meren en rivieren is vaak besmet met dodelijke bacteriën. Vandaar dat water eerst gekookt moet worden voordat het veilig is om te drinken.

Dit project helpt om boorgaten te identificieren, en reparen in het Zoba Maekel district in de centrale regio van Eritrea, waar een extreem hoog armoedenivau is. Boorgaten zijn vak eigendom van community-based organizations (CBOs), en functioneren niet door slecht onderhoud, of zijn vaak te duur. Dit project support communities met het repareren van boorgaten, zodat er schoon drinkwater opgepomp kan worden.

Hoe werkt klimaatbescherming door drinkwater?Er zijn twee miljard mensen overal ter wereld die niet beschikken over drinkwater. Veel gezinnen hebben geen andere mogelijkheid dan het water met behulp van heel eenvoudige middelen op een open vuur te koken. Daardoor ontstaat CO2-uitstoot en afhankelijk van de regio worden er steeds grotere oppervlakken ontbost. Door water chemisch (bijvoorbeeld met chloor) of mechanisch (met waterfilters) te zuiveren of door grondwater uit putten toegankelijk te maken, kan deze CO2-uitstoot worden verminderd. De projecten van deze technologie in het ClimatePartner portfolio zijn geregistreerd bij internationale standaarden.
Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Goede Gezondheid en WelzijnToegang hebben tot veilig en schoon drinkwater, zonder water van tevoren te hoeven koken voordat het gedronken kan worden, verbeterd het levensonderhoud van lokale gemeenschappen, en verminderd het risico op ziek worden van lucht- of water vervuiling.
GendergelijkheidAangezien het water niet eerst gekookt hoeft te worden voordat het gedronken kan worden, besteden vrouwen en kinderen minder tijd aan het verzamelen van brandhout om water op te koken. Dit zorgt ervoor dat er meer tijd over blijft om te focussen op werk en educatie.
Schoon Water en SanitairDoor middel van het repareren en onderhouden van bestaande boorgaten, hebben lokale gemeenschappen gratis en op de lange-termijn toegang tot schoon drinkwater.
KlimaatactieHet project bestaat uit verschillende deelprojecten. Elk van deze subprojecten draagt bij tot de totale jaarlijkse geschatte emissiereductie van het project (zoals vermeld in het projectontwerpdocument) van ongeveer 336.000 ton CO2.
ProjectnormGold Standard VER (GS VER)TechnologieSchoon DrinkwaterRegioZoba Maekel, EritreaGevalideerd doorGold StandardGeverifieerd doorGold Standard