Projectdetails
1461 · Bosbescherming
  • Cujubim, Brazilië
Lokale belanghebbenden trainen in duurzaam bosbeheer

Dit REDD+ project bevindt zich in de staat Rondônia, Brazilië. Het gebied van 72.843 hectare fungeert als bewaker van de rijke biodiversiteit van de regio en dient als ecologische corridor tussen lokale beschermde gebieden. Het doel is om de levenskwaliteit te verbeteren en sociale empowerment te bieden door boeren te trainen in duurzame landbouwpraktijken en bosbeheer. Er zijn enkele belangrijke doelen voor het behoud van de biodiversiteit, waaronder het behoud van bosbedekking en de bescherming van verschillende soorten wilde dieren.

Het is door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties erkend als een voorbeeld van duurzaam bosbeheer in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en is door de Forest Stewardship Council (FSC) gecertificeerd als een wereldreferentie op het gebied van duurzame houtproductie. Door ongeplande ontbossing te voorkomen, wordt tijdens de looptijd van het project (30 jaar) ongeveer 7.457.910 ton CO2-uitstoot vermeden.

Hoe helpt bosbescherming tegen de opwarming van de aarde?

Bossen slaan de meeste CO2 op de aarde op, herbergen ontzettend veel verschillende soorten bomen en vormen de basis van bestaan voor alle mensen. De bosoppervlakken wereldwijd zijn echter in de afgelopen decennia door toenemende kolonisatie, landbouwgebruik, illegale boskap en grondstoffenwinning sterk afgenomen.

Bosbeschermingsprojecten zorgen ervoor dat de bossen op lange termijn in stand worden gehouden en dat de bescherming van de bossen een hogere waarde krijgt dan de ontbossing ervan. Samen met de lokale bevolking beschermen de projectdeelnemers het gebied tegen negatieve invloeden. Om dit mogelijk te maken creëren de projecten alternatieve bronnen van inkomsten en educatieve mogelijkheden. Afhankelijk van de projectregio slaan bossen verschillende hoeveelheden CO2 per hectare op. Er zit met name veel koolstof opgeslagen in de vegetatie en in de grond van tropische moerasbossen, primaire regenwouden of mangroven. De projecten van deze technologie in het ClimatePartner portfolio zijn geregistreerd bij internationale standaarden.

Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Geen ArmoedeHet project biedt werk aan 55 lokale mensen en biedt training in de ontwikkeling van vaardigheden met betrekking tot bosbeheer en niet-houtbosbeheer.
KwaliteitsonderwijsLokale gemeenschappen worden ondersteund door capaciteitsopbouw en trainingsworkshops te bieden aan leden van lokale verenigingen, producenten en landbouwpersoneel over kwesties zoals agro-bosbouwsystemen, koolstofarme landbouw, duurzaam bosbeheer en milieueducatie.
Verantwoorde Consumptie en ProductieOm de voortdurende bescherming van natuurlijke hulpbronnen te garanderen, worden oogsttechnieken met minimale impact toegepast, deze voldoen aan alle huidige wetgeving en boscertificeringsprincipes.
KlimaatactieHet project bespaart zo'n 248.590 ton CO2-uitstoot per jaar. De activiteiten hebben als doel om klimaatverandering tegen te gaan en de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van ontbossing en bosdegradatie te verminderen.
Leven op het LandHet project draagt bij aan het behoud van hoogwaardige bossen in een gebied dat rijk is aan biodiversiteit.
ProjectnormVerified Carbon Standard (VCS)TechnologieBosbeschermingRegioCujubim, BraziliëGeraamde jaarlijkse emissiereducties248,598 t CO2Gevalideerd doorRainforest AllianceGeverifieerd doorEarthood Services Private Limited