Projectdetails
1463 · Bebossing
  • Dingxi, China
Gedegradeerde landbouwgronden veranderen in gezonde ecosystemen

In de buurt van de Chinese stad Dingxi ontwikkelt dit project beboste gebieden op aangetaste landbouwgrond. Door bebossing, herbebossing en herbegroeiing op een oppervlakte van 49.060 hectare ontstaat een gezond habitat voor inheemse planten- en diersoorten. Hierdoor wordt tijdens de projectperiode ongeveer 45.600.530 ton CO2 bespaard.

Aangezien het gebied ernstig te lijden heeft onder droogte, is een irrigatiesysteem voor de kiemplanten van essentieel belang. Daarom werden waterbekkens voor zowel regenwater als water uit nabijgelegen rivieren aangelegd. Het voordeel? Het irrigatiesysteem heeft geen negatieve gevolgen voor de plaatselijke watervoorraden en de bewoners kunnen het water gebruiken om hun eigen land te irrigeren. Het project is door de plaatselijke bevolking zeer goed ontvangen vanwege verschillende positieve aspecten, waaronder de verbetering van een weg, die het dagelijks leven van veel mensen vergemakkelijkt.

Hoe werkt klimaatbescherming via herbebossing, bebossing en hercultivering?

Bossen vormen onze bestaansvoorwaarde en behoren tot de belangrijkste CO2-opslagplaatsen van deze planeet. Ze bieden niet alleen leefruimte voor dieren en planten, maar filteren ook de lucht, stabiliseren en beschermen de grond, slaan water op en dragen bij aan een evenwichtig klimaat. Het bosoppervlak op aarde is in de afgelopen decennia op grond van een toenemende bevolking, landbouwgebruik, illegale houtkap en winning van grondstoffen echter sterk afgenomen. Bebossing, herbebossing en hercultivering verhogen het CO2-opslagvermogen van een ecosysteem zowel in de biomassa van het bos alsook in de grond aanzienlijk. Het opslagvermogen varieert per boomsoort, leeftijd en locatie. Experts maken onderscheid tussen de volgende maatregelen:

Bij de bebossing worden niet-beboste gebieden in bosgebieden veranderd. Via herbebossing worden bosoppervlakken hersteld die schade hebben opgelopen of in het verleden werden gekapt. Door een hercultivering wordt de vegetatiedichtheid verhoogd. Dat is mogelijk met behulp van bomen, struiken, maar ook via andere planten.

Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Geen ArmoedeVrouwen en kwetsbare mensen die uit de armste lokale huishoudens komen, hebben niet alleen gelijke kansen gekregen, maar het project heeft er bewust voor gezorgd dat ze kunnen deelnemen aan het project.
Goede Gezondheid en WelzijnHet gezondheids- en veiligheidsbeleid van de werknemers, inclusief ziektekostenverzekering voor arbeidsongevallen en evacuatieplannen, wordt beschikbaar gesteld aan de werknemers en uitgevoerd door het dorpscomité.
Gendergelijkheid60% van het totale aantal mensen dat opleiding en inkomenskansen krijgt, is vrouw.
Eerlijk Werk en Economische GroeiAlle medewerkers van het project krijgen een opleiding in bosbeheer, inclusief brandpreventie, bestrijding van plagen en ziekten en vorstbeheer. Er worden ook workshops over duurzame landbouw en agrobosbouw aangeboden om mogelijkheden op lange termijn te creëren.
KlimaatactieHet project moet jaarlijks ongeveer 706.810 ton CO2 vermijden.
Leven op het LandHet project verbetert de kwaliteit en kwantiteit van de vegetatie en verbetert het behoud van de biodiversiteit door de connectiviteit van bossen te vergroten, wat van cruciaal belang is voor dieren in het wild.
ProjectnormVerified Carbon Standard (VCS)CCBS TechnologieBebossingRegioDingxi, ChinaGeraamde jaarlijkse emissiereducties706,810 t CO2Gevalideerd doorTÜV NORD CERT GmbHGeverifieerd doorTÜV NORD CERT GmbH