1072 · Waterkracht
  • Virunga, DR Congo
Waterkracht en daarmee veerkracht

Net buiten het oudste nationale park van Afrika, het Virunga National Park, is dankzij dit klimaatproject een waterkrachtcentrale gebouwd. In de centrale worden drie turbines aangedreven door de waterkracht van de Rutshuru-rivier, waarmee ongeveer 90.360 MWh hernieuwbare energie per jaar wordt opgewekt. Het rivierwater wordt eerst omgeleid naar een kanaal en stroomt dan door de drie turbines voordat het wordt omgeleid naar de Rutshuru-rivier. Het voordeel: aangezien de elektriciteitscentrale geen waterreservoir nodig heeft, waren er geen grote landschapsveranderingen nodig.

Het project voor hernieuwbare energie vergroot het aandeel van groene energie in het elektriciteitsnet en helpt de Democratische Republiek Congo in haar eigen energiebehoefte te voorzien. Het zorgt ook voor lokale werkgelegenheid en, door het aanleggen van elektriciteit in gebieden waar dit voorheen niet was, voor meer veiligheid. Met name vrouwen en kinderen kunnen zich veiliger voelen door onder andere openbare verlichting.

Hoe waterkracht bijdraagt aan klimaatactie

Waterkrachtcentrales gebruiken de energie van water om elektriciteit op te wekken. Door middel van water dat door een turbine gaat, draait deze en wordt energie overgebracht naar een generator, die kinetische energie omzet in elektriciteit. Dit principe is van toepassing op alle soorten waterkrachtcentrales: van kleine stroomopwaartse centrales tot centrales met pompaccumulatie op watermassa's, zoals meren.

In veel delen van de wereld wordt elektriciteit nog steeds voornamelijk opgewekt uit fossiele brandstoffen. Door het gebruik van waterkracht kan een deel van deze emissie-intensieve energie vervangen worden en zo verifieerbaar CO2-emissies besparen. Bij de meeste waterkrachtprojecten wordt de elektriciteit geleverd aan een regionaal elektriciteitsnet, waardoor de energievoorziening wordt afgewisseld en de energiezekerheid in gebieden met stroomtekorten en stroomstoringen wordt verbeterd. Vaak creëren deze projecten ook banen voor de lokale bevolking. Waterkrachtprojecten leveren dus een belangrijke bijdrage aan schone energievoorziening en aan de VN-doelen voor duurzame ontwikkeling (SDG's). De projecten van deze technologie in het ClimatePartner portfolio zijn geregistreerd bij internationale standaarden.

Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Betaalbare en Duurzame EnergieDe 13-megawatt waterkrachtcentrale voorziet huishoudens en vele kleine bedrijven in het stadsgebied van Goma van energie.
Eerlijk Werk en Economische GroeiDe krachtcentrale heeft banen en kleine bedrijfjes gecreëerd, zoals een zeepfabriek.
Duurzame Steden en GemeenschappenHet project zorgt voor meer veiligheid door gebieden te elektrificeren waar voordien geen elektriciteit was. Vooral vrouwen en kinderen voelen zich veiliger bij openbare verlichting, bijvoorbeeld.
KlimaatactieDoor hernieuwbare energie te leveren bespaart het project jaarlijks ongeveer 46.410 ton CO2-uitstoot.
Leven op het LandHet project helpt de unieke biodiversiteit en het landschap van het Virunga National Park in stand te houden door de afhankelijkheid van hulpbronnen uit het park, zoals houtskool en brandhout, te verminderen.
Partnerschap om Doelstellingen te BereikenHet project helpt extra financiële middelen vrij te maken ten behoeve van ontwikkelingslanden, in dit geval de Democratische Republiek Congo.
ProjectnormVerified Carbon Standard (VCS)TechnologieWaterkrachtRegioVirunga, DR CongoGeraamde jaarlijkse emissiereducties46,414 t CO2Geverifieerd doorApplus+ LGAI Technological Center, S.AGevalideerd doorTÜV NORD CERT GmbH