1057 · Bosbescherming
  • Madre de Dios, Peru
Bescherming van het Amazone regenwoud

De regio Madre de Dios maakt deel uit van de Vilcabamba-Amboró-corridor, een van de grootste gebieden met de hoogste biodiversiteit ter wereld. Naast bedreigde soorten zoals de mahonieboom, jaguar, poema, brulapen, ara's of de boa, leven hier verschillende inheemse volkeren. Hun waardevolle leefgebied wordt echter bedreigd door het Transamazônica-wegenbouwproject dwars door Brazilië en Peru. Dit bevordert de migratie naar het ecologisch kwetsbare gebied en de daarmee samenhangende ontwikkelingen zoals landbouw en veeteelt.

Dit leidt tot een massale ontginning van het bos, zoals te zien is aan het deel van de weg in Brazilië dat al opgeleverd is. Talrijke weerstanden, bijvoorbeeld van milieu- en inheemse groepen, hebben tot nu toe de voltooiing van het Peruaanse deel kunnen verhinderen.

Sinds 2009 beschermt ons klimaatbeschermingsproject een gebied van 100.000 hectare en helpt het de lokale gemeenschappen om het duurzaam te beheren.

Hoe helpt bosbescherming tegen de opwarming van de aarde?

Bossen slaan de meeste CO2 op de aarde op, herbergen ontzettend veel verschillende soorten bomen en vormen de basis van bestaan voor alle mensen. De bosoppervlakken wereldwijd zijn echter in de afgelopen decennia door toenemende kolonisatie, landbouwgebruik, illegale boskap en grondstoffenwinning sterk afgenomen.

Bosbeschermingsprojecten zorgen ervoor dat de bossen op lange termijn in stand worden gehouden en dat de bescherming van de bossen een hogere waarde krijgt dan de ontbossing ervan. Samen met de lokale bevolking beschermen de projectdeelnemers het gebied tegen negatieve invloeden. Om dit mogelijk te maken creëren de projecten alternatieve bronnen van inkomsten en educatieve mogelijkheden. Afhankelijk van de projectregio slaan bossen verschillende hoeveelheden CO2 per hectare op. Er zit met name veel koolstof opgeslagen in de vegetatie en in de grond van tropische moerasbossen, primaire regenwouden of mangroven. De projecten van deze technologie in het ClimatePartner portfolio zijn geregistreerd bij internationale standaarden.

Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
KwaliteitsonderwijsHet project voorziet in milieubewustzijnstraining en onderwijs over duurzaam bos- en landbeheer, zoals agrobosbouw.
GendergelijkheidVrouwen profiteren niet alleen van de projectactiviteiten, maar hun actieve deelname aan het project wordt uitdrukkelijk aangemoedigd.
Eerlijk Werk en Economische GroeiHet project biedt werk aan meer dan 250 mensen per jaar. Waar mogelijk worden vacatures ingevuld met mensen uit de regio. Eenmaal per jaar vinden er opleidingen plaats.
Verantwoorde Consumptie en ProductieHet project bevordert duurzaam bosbeheer van houtconcessies.
KlimaatactieHet project bespaart over 659.790 ton CO2 per jaar.
Leven op het LandBescherming van de biodiversiteit in een zeer bedreigd deel van het Amazone regenwoud
ProjectnormVerified Carbon Standard (VCS)CCBS Gold Level TechnologieBosbeschermingRegioMadre de Dios, PeruGeraamde jaarlijkse emissiereducties659,793 t CO2Geverifieerd doorSCS Global Services (SCS)