Projektrészletek
1086 · Forest protection
  • Portel, Brazil
Föld a kistermelőknek szójaültetvények helyett

Itt, az Amazonas területén a föld kiválóan alkalmas szójaültetvényekhez: Sík, könnyen elérhető, és több kikötő is van a közelben. A talaj termékeny. A brazil földjog lehetőséget ad a nem használt földek tulajdonba vételére, a rajta lévő fa kitermelésére és a föld megművelésére. A természetvédelmi területek is nem használt földeknek minősülnek. Igazi csoda, hogy maradt még itt esőerdő, ahol a kihalófélben lévő állatfajok, mint a csuklyásmajom vagy a feketearcú szakállas sátánmajom még megélhetnek.

A projektünk alapötlete, hogy az esőerdőt megőrizzük és a „ribeirinhók“, azaz az Amazonas-vidék őslakosai hivatalosan is megkapják a megfelelő földjogokat. A terület ekkor már nem minősülne kihasználatlannak és a földművelő üzemek nem foglalhatnák le azokat legálisan. Ezzel egyidejűleg biztosított lenne a lakosok megélhetése is, akik jelenleg Brazíliában a legszegényebbek közé tartoznak. Ellenkező esetben minden évben 3 000 hektár erdőterületen termelnek ki fát és itt szójaültetvényeket és mezőgazdasági üzemeket hoznak létre.

Hogyan működik az éghajlat védelme az erdővédelemmel?

Az erdők a bolygó legfontosabb CO2-tárainak szerepét töltik be. Rendkívül változatos fajok élnek bennük és az emberek életének alapjait is képezik. A globális erdőfelületek az elmúlt évtizedekben a telepesek és a növekvő mezőgazdasági használat, valamint illegális fakitermelések és nyersanyagleépítés okán drasztikusan csökkentek.

Az erdővédelmi projektekkel biztosítható az erdők hosszútávú fennmaradása. Az erdő védelmének pedig nagyobb értéke lesz a fakitermelésnél. A projektben résztvevők a helyi lakossággal közösen védik a területet a negatív befolyások ellen. A projekt ehhez alternatív bevételi forrásokat és képzési lehetőségeket is biztosít. A projekt régiójának függvényében az erdők hektáronként eltérő CO2-mennyiség megkötésére képesek. Különösen sok szenet tárolnak a talaj alatti vegetációk a trópusi lápos erdőkben, a primer esőerdőkben vagy mangróvékban.

Hozzájárulás az ENSZ-célokhoz a fenntartható fejlődés (SDG-k) érdekében
Egészség és jólétKörülbelül 150 nő kapott hatékony főzőtűzhelyeket, amelyek csökkentik a füstszennyezést és a légúti megbetegedéseket. A közösség 78%-a jelezte, hogy az új főzési módot jobban kedveli, mint a korábbi helyzetet.
Quality EducationMinden személyt képeztek a közösségi önkormányzatiságról, és a projekt lakosainak egynegyede részesült a hatékony földhasználatról szóló képzésben. Ezen túlmenően az agrárerdészetről szóló workshopokat tartottak a feketebors, az andirobaolaj és a méz termesztésének előmozdítása érdekében.
Emberhez méltó munkakörülmények és gazdasági növekedésA projektben 20 ember dolgozik, köztük 3 nő.
Éghajlatvédelmi lépésekAz Amazonas-vidékén lévő esőerdők védelme.
Élet a vidékenVeszélyeztetett állatfajok életterének megtartása: Csuklyásmajom, feketearcú szakállas sátánmajom, oncilla (tigrismacska), óriásvidra.
ProjektsztenderdVerified Carbon Standard (VCS)CCBS Gold Level TechnológiaForest protectionRégióPortel, BrazilBecsült éves csökkentés553,273 t CO2MegerősítetteDNV (USA) Inc. (DNV GL)ValidáltaDNV (USA) Inc. (DNV GL)