Hur vi främjar hållbar utveckling genom vindkraft i Indien

Ren elproduktion med hjälp av vindturbiner. Det är bara en av de många fördelarna med vårt projekt i delstaten Karnataka i södra Indien. Flera små vindkraftsparker i distrikten Shimoga och Chitradurga genererar ren el med totalt 34 turbiner och en total kapacitet på 56 MW som tillförs det indiska elnätet. På så sätt bidrar den utsläppsfria tekniken till minskningen av växthusgaser. Samtidigt säkrar projektet energiförsörjningen i regioner som tidigare saknat konstant tillgång till el.

Förutom förbättrad elförsörjning underlättar projektet också SWABALAMABAN-programmet, som erbjuder yrkesutbildning för arbetslösa ungdomar från lokala byar, t.ex. elinstallationer, skrädderi, jordbruksverksamhet eller körlektioner. Genom utbildningsprogrammen och genom att skapa arbetstillfällen för lokalbefolkningen stöder projektet en hållbar utveckling i regionen.

Hur vindenergi bidrar till att skydda klimatet

Vindkraftanläggningar använder – precis som namnet antyder – vindens kraft för att generera energi. En generator inuti vindkraftanläggningen omvandlar kinetisk energi till elektrisk energi. Eftersom energi i många delar av världen fortfarande till största delen genereras ur fossila bränslen kan ren vindenergi ersätta en del av denna fossila, utsläppsintensiva energi och bevisligen reducera koldioxidutsläpp.

I de flesta fall matas den hållbart genererade strömmen från vindkraftprojekt in i ett regionalt elnät vilket gör energiförsörjningen mer varierad och förbättrar energisäkerheten i regioner som ofta påverkas av elbrist och strömavbrott. Ofta skapar projekten olika arbetsplatser för den lokala befolkningen och ytorna kan dessutom användas för andra aktiviteter, som lantbruk.

Vindkraftprojekt utgör ett viktigt bidrag till en ren energiförsörjning över hela världen och bidrar till en hållbar utveckling i enlighet med UN Sustainable Development Goals (SDGs). Projekten med denna teknologi i ClimatePartners portfölj är registrerade enligt internationella standarder.

Bidrag till FN:s mål för hållbar utveckling (SDG, Sustainable Development Goals)
Hållbar energi för allaProjektet levererar i genomsnitt 136 000 MWh ren el per år till elnätet, vilket ökar andelen förnybar energi i Indien.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxtFrämjar entreprenörskunskap bland unga människor. Sedan projektet började har redan 200 jobb skapats. Med hjälp av ett program för yrkesutbildning hjälper det också unga människor att få jobb i regionen.
Bekämpa klimatförändringarnaProjektet sparar i genomsnitt 128 800 ton CO2 per år.
ProjektstandardVerified Carbon Standard (VCS)TeknikVindkraftRegionTuppadahalli, IndienBeräknade årliga utsläppsminskningar128,809 t CO2Validerad avBureau Veritas Certification Holding SASVerifierad avApplus+ LGAI Technological Center, S.A