Schone zonne-energie voor Namibië

Meer dan zestig procent van de energie van Namibië wordt geïmporteerd uit Zuid-Afrika, voornamelijk geleverd door centrales die werken op fossiele brandstoffen. Om deze afhankelijkheid te verminderen, maakt het klimaatproject in Omaheke nabij de stad Gobabis in Namibië gebruik van de zon als klimaatvriendelijke energiebron: de in 2017 gebouwde zonnecentrales omvatten 18.560 zonnepanelen en hebben een totale capaciteit van 12,064 MW. Hierdoor wordt jaarlijks ongeveer 26,6 GWh schone elektriciteit aan het Namibische elektriciteitsnet geleverd. Deze duurzame stroomproductie bespaart gemiddeld ongeveer 26.200 ton CO2-uitstoot per jaar.

Het project vermindert niet alleen de uitstoot en verbetert de zelfvoorziening van Namibië op energiegebied, maar heeft ook een positief effect op de lokale arbeidsmarkt. Sinds het begin van de bouw zijn er 30 banen gecreëerd, waarvan ten minste acht banen voor de bedrijfsvoering en het onderhoud van de centrale op de lange termijn.

Hoe werkt klimaatbescherming door zonne-energie?

Hoewel de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen toeneemt, is energie uit fossiele brandstoffen nog steeds een belangrijk onderdeel van de wereldwijde energieproductie. Dit gaat gepaard met het vrijkomen van grote hoeveelheden koolstofemissies. Het gebruik van zonne-energie is een goede manier om mensen over de hele wereld van hernieuwbare energie te voorzien en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Zonne-installaties, uitgevoerd in zonneprojecten, zetten zonlicht om in elektriciteit (fotovoltaïsch) of warmte (thermisch). Zelfs als het bewolkt is, wekken de thermische zonnecentrales warmte op en zetten die om in elektriciteit. Fotovoltaïsche projecten gebruiken het foto-elektrisch effect om zonlicht om te zetten in elektriciteit.

De geproduceerde energie wordt meestal geleverd aan het nationale of regionale elektriciteitsnet, waardoor het aandeel fossiele brandstoffen in de elektriciteitsmix afneemt. Zonneprojecten verminderen niet alleen de koolstofuitstoot, maar voorkomen ook het vrijkomen van verschillende vervuilende stoffen die geassocieerd worden met conventionele energieopwekking.

Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Betaalbare en Duurzame EnergieHet project levert jaarlijks 26,6 GWh energie aan het Namibische elektriciteitsnet, waardoor het land onafhankelijk wordt van geïmporteerde energie en de elektriciteitsvoorziening wordt verbeterd.
Eerlijk Werk en Economische GroeiDe elektriciteitscentrale heeft banen gecreëerd. Lokale bedrijven profiteren van de gegarandeerde energievoorziening.
KlimaatactieHet project bespaart ongeveer 26.260 ton CO2-uitstoot per jaar.
ProjectnormVerified Carbon Standard (VCS)TechnologieZonne-energieRegioOmaheke, NamibiaGeraamde jaarlijkse emissiereducties26,265 t CO2Gevalideerd doorTÜV NORD CERT GmbHGeverifieerd doorTÜV NORD CERT GmbH