Windenergie vervangt delen van fossiele energie

Op steenkool gebaseerde thermische energiecentrales zijn een van de belangrijkste energiebronnen in India, maar ook een van de grootste CO2-uitstoters. Dit koolstofcompensatieproject in de Nashik-regio in Maharashtra, India, vervangt delen van de fossiele energie door hernieuwbare windenergie te leveren aan het regionale NEWNE-elektriciteitsnet, dat Noord-, Oost-, West- en Noordoost-India bevoorraadt. Hiervoor zijn vier windturbines geplaatst met een totaal vermogen van zes megawatt.

Het windproject wekt circa 12.530 megawattuur elektriciteit per jaar op en bespaart circa 11.560 ton CO2. Hiermee, en door het creëren van lokale banen, draagt het project bij aan duurzame ontwikkeling in India.

Hoe windenergie bijdraagt aan klimaatactie

Zoals de naam al doet vermoeden, gebruiken windturbines de kracht van de wind om energie op te wekken. Tijdens dit proces zet een generator in de windturbine kinetische energie om in elektrische energie. Fossiele brandstoffen worden in veel regio’s wereldwijd voornamelijk gebruikt om energie op te wekken. Het overschakelen op het gebruik van schone windenergie is cruciaal om een deel van deze koolstofemissies te verminderen, omdat schone energie aantoonbaar de CO2-uitstoot vermindert.

In de meeste gevallen wordt de duurzaam opgewekte elektriciteit van de windenergieprojecten geleverd aan een regionaal elektriciteitsnet, waardoor de stroomvoorziening wordt gediversifieerd en de energiezekerheid wordt verbeterd in regio's die vaak te maken hebben met stroomtekorten en -uitval. Een project creëert vaak meer werkgelegenheid voor de lokale bevolking en daarnaast kan het gebied worden gebruikt voor aanvullende activiteiten, zoals landbouw. Windenergieprojecten leveren een belangrijke bijdrage aan een schone energievoorziening wereldwijd en dragen bij aan duurzame ontwikkeling met inachtneming van de VN Sustainable Development Goals (SDG's). De projecten van deze technologie in het ClimatePartner portfolio zijn geregistreerd bij internationale standaarden.

Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Betaalbare en Duurzame EnergieHet windproject wekt ongeveer 12.530 megawattuur elektriciteit per jaar op.
Eerlijk Werk en Economische GroeiTijdens de installatie, en tijdens de werking van de windturbinegeneratoren werden banen gecreëerd voor de lokale bevolking.
KlimaatactieHet project bespaart zo'n 11.560 ton CO2-uitstoot per jaar.
ProjectnormVerified Carbon Standard (VCS)TechnologieWindenergieRegioNashik, IndiaGeraamde jaarlijkse emissiereducties11,562 t CO2Gevalideerd doorBureau Veritas Certification Holding SASGeverifieerd doorTÜV SÜD South Asia Private Limited