Hoe we windenergie gebruiken om duurzame ontwikkeling in India te bevorderen

Schone stroomopwekking door middel van windturbines. Dit is slechts één van de vele voordelen van ons project in de Zuid-Indiase staat Karnataka. Verschillende windmolenparken in de districten Shimoga en Chitradurga produceren schone elektriciteit met in totaal 34 turbines en een totale capaciteit van 56 MW, die aan het Indiase net wordt gevoed. De emissievrije technologie draagt dus bij aan de vermindering van broeikasgassen. Tegelijkertijd waarborgt het project de energievoorziening in regio's die voorheen geen constante toegang tot elektriciteit hadden.

Naast de verbeterde elektriciteitsvoorziening faciliteert het project ook het SWABALAMABAN-programma, dat werkloze jongeren uit de plaatselijke dorpen een beroepsopleiding biedt, zoals elektrische bedrading, kleermaken, landbouwactiviteiten of rijlessen. Met onderwijsprogramma's en het scheppen van werkgelegenheid voor de plaatselijke bevolking ondersteunt het project de duurzame ontwikkeling van de regio.

Hoe windenergie bijdraagt aan klimaatactie

Zoals de naam al doet vermoeden, gebruiken windturbines de kracht van de wind om energie op te wekken. Tijdens dit proces zet een generator in de windturbine kinetische energie om in elektrische energie. Fossiele brandstoffen worden in veel regio’s wereldwijd voornamelijk gebruikt om energie op te wekken. Het overschakelen op het gebruik van schone windenergie is cruciaal om een deel van deze koolstofemissies te verminderen, omdat schone energie aantoonbaar de CO2-uitstoot vermindert.

In de meeste gevallen wordt de duurzaam opgewekte elektriciteit van de windenergieprojecten geleverd aan een regionaal elektriciteitsnet, waardoor de stroomvoorziening wordt gediversifieerd en de energiezekerheid wordt verbeterd in regio's die vaak te maken hebben met stroomtekorten en -uitval. Een project creëert vaak meer werkgelegenheid voor de lokale bevolking en daarnaast kan het gebied worden gebruikt voor aanvullende activiteiten, zoals landbouw. Windenergieprojecten leveren een belangrijke bijdrage aan een schone energievoorziening wereldwijd en dragen bij aan duurzame ontwikkeling met inachtneming van de VN Sustainable Development Goals (SDG's). De projecten van deze technologie in het ClimatePartner portfolio zijn geregistreerd bij internationale standaarden.

Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Betaalbare en Duurzame EnergieHet project levert jaarlijks gemiddeld 136.000 MWh schone elektriciteit en vergroot het aandeel van hernieuwbare energie in India.
Eerlijk Werk en Economische GroeiDe projectactiviteiten scheppen zowel op lange als op korte termijn werkgelegenheid voor de plaatselijke bevolking. Met een programma voor beroepsopleiding helpt het ook jongeren aan een baan in de regio.
KlimaatactieHet project bespaart gemiddeld 128.800 ton CO2 per jaar.
ProjectnormVerified Carbon Standard (VCS)TechnologieWindenergieRegioTuppadahalli, IndiaGeraamde jaarlijkse emissiereducties128,809 t CO2Gevalideerd doorBureau Veritas Certification Holding SASGeverifieerd doorApplus+ LGAI Technological Center, S.A