Een windpark voor mens en milieu

Gelegen op de Swartkoppies en de Maanhaarberge in de Noordkaap regio in Zuid-Afrika, leveren 67 windturbines van het project hernieuwbare energie aan de Southern African Power Pool (SAPP). De 290.500 MWh die het windpark jaarlijks produceert, zou anders zijn opgewekt door milieu-onvriendelijke kolencentrales. Dit bespaart ongeveer 286.750 ton CO2-uitstoot per jaar.

Het project draagt ook bij aan de duurzame ontwikkeling van de regio door de lokale gemeenschap extra voordelen te bieden: een mobiele gezondheidskliniek biedt diverse medische diensten aan, onderwijsprogramma's en beursprogramma's ondersteunen lokale leerlingen in hun opleiding en het herstel van putten levert schoon water.

Hoe windenergie bijdraagt aan klimaatactie

Zoals de naam al doet vermoeden, gebruiken windturbines de kracht van de wind om energie op te wekken. Tijdens dit proces zet een generator in de windturbine kinetische energie om in elektrische energie. Fossiele brandstoffen worden in veel regio’s wereldwijd voornamelijk gebruikt om energie op te wekken. Het overschakelen op het gebruik van schone windenergie is cruciaal om een deel van deze koolstofemissies te verminderen, omdat schone energie aantoonbaar de CO2-uitstoot vermindert.

In de meeste gevallen wordt de duurzaam opgewekte elektriciteit van de windenergieprojecten geleverd aan een regionaal elektriciteitsnet, waardoor de stroomvoorziening wordt gediversifieerd en de energiezekerheid wordt verbeterd in regio's die vaak te maken hebben met stroomtekorten en -uitval. Een project creëert vaak meer werkgelegenheid voor de lokale bevolking en daarnaast kan het gebied worden gebruikt voor aanvullende activiteiten, zoals landbouw. Windenergieprojecten leveren een belangrijke bijdrage aan een schone energievoorziening wereldwijd en dragen bij aan duurzame ontwikkeling met inachtneming van de VN Sustainable Development Goals (SDG's). De projecten van deze technologie in het ClimatePartner portfolio zijn geregistreerd bij internationale standaarden.

Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Goede Gezondheid en WelzijnHet project biedt gezondheidsdiensten aan de plaatselijke gemeenschap, waaronder primaire gezondheidszorg, tandheelkundige, oogheelkundige diensten en diensten in verband met COVID-19 door middel van een mobiele gezondheidskliniek. Tot nu toe zijn 35.251 mensen onderzocht.
KwaliteitsonderwijsHet project ondersteunt een verrijkingsprogramma voor wiskunde voor leerlingen van 10 basisscholen en 4 middelbare scholen om de belangstelling voor dit vak te stimuleren. Drie ontwikkelingscentra voor jonge kinderen werden gerenoveerd om ongeveer 155 kinderen tussen 2 en 6 jaar te ondersteunen. Ongeveer 108 leerlingen krijgen momenteel een beurs van het project, waarmee lesgeld, huisvesting, boeken, voeding en laptops worden vergoed.
Schoon Water en SanitairDoor het herstellen van vijf bestaande putten en het boren van één nieuwe put voorziet het project 6.502 mensen in de plaatselijke gemeenschap van schoon drinkwater.
Betaalbare en Duurzame EnergieDoor jaarlijks 290.500 MWh hernieuwbare energie aan het elektriciteitsnet te leveren, maakt het project schone elektriciteit beschikbaar voor meer inwoners van Zuid-Afrika.
KlimaatactieHet project bespaart ongeveer 286.750 ton CO2-uitstoot per jaar.
ProjectnormVerified Carbon Standard (VCS)TechnologieWindenergieRegioNorthern Cape, Zuid-AfrikaGeraamde jaarlijkse emissiereducties286,752 t CO2Geverifieerd doorTÜV SÜD South Asia Private LimitedGevalideerd doorCarbon Check (Pty) Ltd.