Windenergie aan de zee van Marmara

Een groot deel van de elektriciteit in Turkije wordt nog steeds opgewekt door verbranding van fossiele brandstoffen. Aan het begin van het project was slechts één procent van de elektriciteit in het land afkomstig van windenergie - ondanks het hoge potentieel van meer dan 10.000 megawatt.

Een positief voorbeeld van alternatieve energieopwekking is het klimaatbeschermingsproject nabij de stad Bandırma in de provincie Balikesir in het Aziatische deel van Turkije. Sinds september 2009 produceren vijf 80 meter hoge Vestas-windturbines schone elektriciteit uit een vrije, overvloedige en emissievrije bron. Met een totale capaciteit van 15 megawatt genereren de turbines tot 51 gigawattuur per jaar, die in het Turkse elektriciteitsnet stromen.

Hoe windenergie bijdraagt aan klimaatactie

Zoals de naam al doet vermoeden, gebruiken windturbines de kracht van de wind om energie op te wekken. Tijdens dit proces zet een generator in de windturbine kinetische energie om in elektrische energie. Fossiele brandstoffen worden in veel regio’s wereldwijd voornamelijk gebruikt om energie op te wekken. Het overschakelen op het gebruik van schone windenergie is cruciaal om een deel van deze koolstofemissies te verminderen, omdat schone energie aantoonbaar de CO2-uitstoot vermindert.

In de meeste gevallen wordt de duurzaam opgewekte elektriciteit van de windenergieprojecten geleverd aan een regionaal elektriciteitsnet, waardoor de stroomvoorziening wordt gediversifieerd en de energiezekerheid wordt verbeterd in regio's die vaak te maken hebben met stroomtekorten en -uitval. Een project creëert vaak meer werkgelegenheid voor de lokale bevolking en daarnaast kan het gebied worden gebruikt voor aanvullende activiteiten, zoals landbouw. Windenergieprojecten leveren een belangrijke bijdrage aan een schone energievoorziening wereldwijd en dragen bij aan duurzame ontwikkeling met inachtneming van de VN Sustainable Development Goals (SDG's). De projecten van deze technologie in het ClimatePartner portfolio zijn geregistreerd bij internationale standaarden.

Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Betaalbare en Duurzame EnergieDelivering 51 gigawatt hours annually, the wind farm contributes to meeting the growing demand for electricity in Turkey and increases the country's share of renewable energies.
Eerlijk Werk en Economische GroeiFor the construction of the wind park, 50 temporary jobs were created. Seven people are employed on a permanent basis for the operation of the project.
KlimaatactieAnnual savings of 30,000 tons of CO2.
ProjectnormGold Standard VER (GS VER)TechnologieWindenergieRegioBandirma, TurkijeGeraamde jaarlijkse emissiereducties30,000 t CO2Geverifieerd doorBureau Veritas Certification Holding SAS