Het Gyapa Improved Cookstove Project richt zich op het vervangen van de traditionele, niet-efficiënte houtskool-kookstellen (lokaal “coal-pots”) door de efficiëntere kookstellen van het type Gyapa. In Ghana gebruikt met voor het koken hout en houtskool. In combinatie met de niet-efficiënte coal-pots levert dat de hoofdoorzaken voor de ernstige ontbossing op. Traditioneel vindt de productie van houtskool bovendien op een uitstootintensieve manier plaats. De verspreiding van het Gyapa-kookstel vermindert de uitstoot van broeikasgassen en dankzij het omhulsel van keramiek wordt de warmteopname en -terugwinning verbeterd. Dit leidt naast CO2-besparing ook tot een aanzienlijke besparing van houtskool.

Vergeleken met de coal-pots ligt de verwachte voorkoming dankzij het Gyapa-kookstel jaarlijks bij 165.159 ton CO2-equivalenten. Naast het voorkomen van broeikasgasuitstoot verbetert het project ook aanzienlijk de leefsituatie door verbetering van de luchtkwaliteit in de huizen. Bovendien heeft de lokale productie eraan bijgedragen, dat de grootste productie van kookstellen van Afrika in Ghana is gegroeid. De projecten van deze technologie in het ClimatePartner portfolio zijn geregistreerd bij internationale standaarden.

Hoe werkt klimaatbescherming door kookovens?In veel armere regio’s koken gezinnen op open vuur, vaak in gesloten ruimtes. De energie-efficiency is hierbij gering, er gaat een grote hoeveelheid energie verloren. Schone kookovens zijn vaak eenvoudige toestellen van metaal of klei. Zij zorgen er echter voor dat de energie efficiënter wordt gebruikt. De gezinnen besparen brandstof en CO2. Soms worden de ovens ook door kleine bedrijven gebruikt.
Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Geen ArmoedeDankzij de efficiënte kooktoestellen hoeven de huishoudens minder geld uit te geven aan brandstof en hebben zij in totaal al 84 miljoen dollar bespaard.
Goede Gezondheid en WelzijnDoor de vermindering van de roet- en koolmonoxide-uitstoot in de omgeving van de kookplaatsen wordt de algemene gezondheidssituatie verbeterd.
Eerlijk Werk en Economische GroeiHet project heeft meer dan 780 nieuwe banen gecreëerd in de kookovenindustrie.
KlimaatactieOver bespaart het project 167.270 ton CO2 per jaar.
ProjectnormGold Standard VER (GS VER)TechnologieSchone fornuizenRegioGyapa, GhanaGeraamde jaarlijkse emissiereducties167,279 t CO2Geverifieerd doorBureau Veritas Certification Holding SASGevalideerd doorTÜV Rheinland