Vrouwen in risicogemeenschappen inVrouwen in risicogemeenschappen in staat stellen over te stappen oHet project stelt vrouwelijke micro-ondernemers op het platteland van India in staat om toegang te krijgen tot financiering voor zonnelampen en waterfilters en helpt om toeleveringsketens op te bouwen in afgelegen gebieden. De vrouwen gebruiken deze producten zowel voor hun bedrijf (bijv. lampen op zonne-energie om de openingstijden van een winkeltje te verlengen) als thuis (bijv. om familieleden van schoon drinkwater te voorzien). Met het geld dat ze besparen op brandstof kunnen de vrouwen de leningen terugbetalen. De vrouwen zijn georganiseerd in zelfhulpgroepen en komen regelmatig bij elkaar om elkaar te steunen, de tevredenheid te controleren en het gebruik van schone energieproducten aan te moedigen. Elke groep heeft een leider op het gebied van schone energie die de aftersales ondersteuning beheert voor het geval de producten onderhoud of reparatie nodig hebben. Sommige vrouwen werken als demonstratrices van schone energie en reizen naar nabijgelegen dorpen om anderen te informeren over de voordelen van de nieuwe producten. Op deze manier stellen ze meer vrouwen in staat om de eerste stap te zetten op hun reis naar schone energie. staat stellen over te stappen op schone energie.
Hoe microleningen voor zonnelampen en waterfilters bijdragen aan klimaatactieHet aansteken van kerosinelampen en het koken van water boven een open vuur om het veilig te kunnen drinken zijn nog steeds gangbare praktijken op het Indiase platteland. Maar beide praktijken zijn schadelijk voor het milieu en kunnen leiden tot brand, verwondingen en aandoeningen aan de luchtwegen. Veel energie-efficiënte producten zijn vaak duur of moeilijk verkrijgbaar in afgelegen gebieden, waardoor projecten als dit extra noodzakelijk zijn. Zonnelampen vervangen kerosinelampen door zonlicht te gebruiken om elektriciteit op te wekken. Waterfiltersystemen gebruiken filters om vervuild water mechanisch te reinigen, waardoor het niet meer nodig is om water te koken. Het gebruik van beide producten vermindert de koolstofuitstoot aanzienlijk en kan de druk op lokale bossen verlichten omdat er minder brandhout nodig is. Voor de lokale bevolking gaan de voordelen verder dan koolstofreductie: een betere luchtkwaliteit binnenshuis voorkomt aandoeningen aan de luchtwegen en gezinnen kunnen tijd en geld besparen doordat er minder brandstof of brandhout nodig is. Projecten voor zonne-energie lampen en waterfilters in de portefeuille van ClimatePartner zijn geregistreerd volgens deze internationale normen.
Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Geen ArmoedeHet gebruik van energiezuinigere producten zoals lampen op zonne-energie en waterfilters vermindert de behoefte aan brandstof aanzienlijk. Het geld dat hiermee wordt bespaard, kan bijdragen aan het verbeteren van de leefomstandigheden.
Schoon Water en SanitairDankzij de waterfilters van dit project krijgen duizenden huishoudens veilig toegang tot schoon drinkwater.
Betaalbare en Duurzame EnergieMet micro-energiekredieten kunnen huishoudens met een laag inkomen zich schone energiediensten veroorloven, zoals lampen op zonne-energie.
Eerlijk Werk en Economische GroeiTegen september 2023 waren er 68 mensen aan het werk in het project, waaronder 18 vrouwen en 50 mannen.
KlimaatactieHet project bespaart ongeveer 406.840 ton CO2-uitstoot per jaar.
ProjectnormGold Standard VER (GS VER)TechnologieMicroleningen voor zonnelampen + waterfiltersRegioLandelijk, IndiaGeraamde jaarlijkse emissiereducties406,846 t CO2Gevalideerd doorEarthood Services Private LimitedGeverifieerd doorEarthood Services Private Limited