Efficiënte fornuizen verminderen ontbossing in Oeganda

Deze projectactiviteiten vervangen conventionele en minder efficiënte fornuizen in Oeganda door verbeterde fornuizen. Er worden drie doelstellingen nagestreefd: het verminderen van het brandstofverbruik, het verbeteren van de gezondheid van de bevolking in Oeganda en het verminderen van ontbossing.

Meer dan 90 procent van de huishoudens in Oeganda gebruikt brandhout of houtskool om te koken. Daarom is koken met hout een van de belangrijkste redenen voor ontbossing in het land. Omdat de verbeterde fornuizen die binnen dit programma worden gebruikt veel efficiënter zijn, gebruiken ze aanzienlijk minder hout. Dit bespaart niet alleen CO2-uitstoot, maar verbetert ook de gezondheid van mensen door de luchtvervuiling binnenshuis te verminderen.

Hoe werkt klimaatbescherming door kookovens?In veel armere regio’s koken gezinnen op open vuur, vaak in gesloten ruimtes. De energie-efficiency is hierbij gering, er gaat een grote hoeveelheid energie verloren. Schone kookovens zijn vaak eenvoudige toestellen van metaal of klei. Zij zorgen er echter voor dat de energie efficiënter wordt gebruikt. De gezinnen besparen brandstof en CO2. Soms worden de ovens ook door kleine bedrijven gebruikt.
Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Geen ArmoedeDe projectactiviteiten bieden veel mensen schoon koken en toegang tot nieuwe technologieën, zoals verbeterde fornuizen. Daardoor hoeft er minder brandstof te worden aangeschaft, wat met name financieel achtergestelde gezinnen ontlast.
Goede Gezondheid en WelzijnDe luchtvervuiling binnenshuis, met name veroorzaakt door conventionele kachels, wordt aanzienlijk verminderd.
GendergelijkheidDe efficiënte fornuizen besparen tijd met koken en het verzamelen van brandhout. Omdat vrouwen vaak de leiding hebben over deze taken, kunnen ze de bespaarde tijd investeren in andere activiteiten.
Betaalbare en Duurzame EnergieDe beschikbare energiebronnen worden veel efficiënter gebruikt dankzij de schone, moderne kooktechnologie.
Eerlijk Werk en Economische GroeiHet project zal banen creëren in marketing, verkoop en technische ondersteuning.
Verantwoorde Consumptie en ProductieIn deelnemende huishoudens wordt het gebruik van niet-hernieuwbare brandstoffen met maximaal 50 procent verminderd, afhankelijk van het type fornuis.
KlimaatactieOmdat er aanzienlijk minder brandhout nodig is voor dezelfde kookactiviteiten, wordt CO2-uitstoot vermeden.
Leven op het LandDe projectactiviteiten verminderen de ontbossing in de regio omdat er minder brandhout wordt verbruikt. Zo wordt de druk op het bos verminderd en wordt er een duurzamer bosbeheer gepromoot.
ProjectnormGold Standard VER (GS VER)TechnologieSchone fornuizenRegioLandelijk, OegandaGevalideerd doorCarbon Check (India) Private Ltd.