Schone elektriciteit en banen in Anatolië

Het Hamzali-project omvat de bouw en exploitatie van een run-of-riviercentrale met een vermogen van 16,7 MW. De centrale gebruikt water uit de rivier de Kızılırmak, die zijn bron in Oost-Anatolië heeft. Als langste Turkse rivier mondt hij na meer dan 1.000 km uit in de Zwarte Zee. Omdat het, afhankelijk van het seizoen, zeer verschillende hoeveelheden water vervoert, wordt het afgedamd om elektriciteit op te wekken. De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 127 GWh. Tegelijkertijd werd een irrigatiesysteem opgezet als onderdeel van het project waarvan de regionale landbouw profiteert. 9.600 hectare land dat nog niet bebouwd is, kan nu voor landbouw worden gebruikt. Dit schept extra banen in een regio die wordt gekenmerkt door een hoge emigratie als gevolg van een gebrek aan economische ontwikkeling. De stuw garandeert een minimaal debiet, waardoor negatieve effecten op de aquatische fauna worden voorkomen.

Hoe waterkracht bijdraagt aan klimaatactie

Waterkrachtcentrales gebruiken de energie van water om elektriciteit op te wekken. Door middel van water dat door een turbine gaat, draait deze en wordt energie overgebracht naar een generator, die kinetische energie omzet in elektriciteit. Dit principe is van toepassing op alle soorten waterkrachtcentrales: van kleine stroomopwaartse centrales tot centrales met pompaccumulatie op watermassa's, zoals meren.

In veel delen van de wereld wordt elektriciteit nog steeds voornamelijk opgewekt uit fossiele brandstoffen. Door het gebruik van waterkracht kan een deel van deze emissie-intensieve energie vervangen worden en zo verifieerbaar CO2-emissies besparen. Bij de meeste waterkrachtprojecten wordt de elektriciteit geleverd aan een regionaal elektriciteitsnet, waardoor de energievoorziening wordt afgewisseld en de energiezekerheid in gebieden met stroomtekorten en stroomstoringen wordt verbeterd. Vaak creëren deze projecten ook banen voor de lokale bevolking. Waterkrachtprojecten leveren dus een belangrijke bijdrage aan schone energievoorziening en aan de VN-doelen voor duurzame ontwikkeling (SDG's). De projecten van deze technologie in het ClimatePartner portfolio zijn geregistreerd bij internationale standaarden.

Bijdrage aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's)
Betaalbare en Duurzame EnergieGebruik van het Turkse waterkrachtpotentieel om de groeiende vraag naar energie te dekken. Verminderde afhankelijkheid van de invoer van fossiele brandstoffen.
Eerlijk Werk en Economische GroeiCreëren van regionale banen voor de bouw en exploitatie van de elektriciteitscentrale. Ondersteuning van landbouwactiviteiten in de projectomgeving en uitvoering van passende opleidingsmaatregelen.
KlimaatactieHet project bespaart gemiddeld 46.000 ton CO2 per jaar.
ProjectnormGold Standard VER (GS VER)TechnologieWaterkrachtRegioHamzali, TurkijeGeraamde jaarlijkse emissiereducties46,000 t CO2Geverifieerd doorRINA Services S.p.A. (RINA)